HTML

Gyémánt Út

"Egyszerű a receptem: mutasd meg az embereknek annak szükségét, hogy találni kell valamit, ami kivezeti őket a betegségből, az öregségből és a halálból, engedd őket bepillantani az életörömödbe. Mondd meg az embereknek, hogy a tudat olyan, mint a tér: nyílt, tiszta és határtalan, beszélj az útról és a célról."Láma Ole Nydahl

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.03.23. 17:27 Bódhiszattva

A Gyémánt Út buddhizmus mahámudra-látásmódja


Láma Ole Nydahl

A Nagy Pecsét

A Gyémánt Út buddhizmus
mahámudra-látásmódja

 

2006

ISBN 963060594-5

 

Fordítás alapjául szolgáló kiadás:

Lama Ole Nydahl
The Great Seal
2004, San Francisco

Fordította:

Csöndes Áron


 

TARTALOM

Ajánlás

Köszönetnyilvánítás

Előszó

Bevezető

Első versszak
Második versszak
Harmadik versszak
Negyedik versszak
Ötödik versszak
Hatodik versszak
Hetedik versszak
Nyolcadik versszak
Kilencedik versszak
Tizedik versszak
Tizenegyedik versszak
Tizenkettedik versszak
Tizenharmadik versszak
Tizenegyedik versszak
Tizenötödik versszak
Tizenhatodik versszak
Tizenhetedik versszak
Tizennyolcadik versszak
Tizenkilencedik versszak
Huszadik versszak
Huszonegyedik versszak
Huszonkettedik versszak
Huszonharmadik versszak
Huszonnegyedik versszak
Huszonötödik versszak

Függelék

Fogalommagyarázat

Magyar Gyémánt Út buddhista központok

Ajánlás

Karmapa kívánságainak e magyarázatát azoknak a tanult, önálló embereknek ajánlom, akik sokszínű aktivitásukat és tapasztalataikat a megvilágosodás felé vezető úttá kívánják alakítani, és akiknek a száma manapság egyre nő.


Köszönetnyilvánítás

Legmélyebb hálával tartozunk Rangdzsung Rigpe Dordzsénak, a 16. Karmapának. Tőle kaptuk meg a Nagy Pecsét-átadást feleségemmel, Hannah-val Dániában, Franciaországban, Szikkimben és az Egyesült Államokban. Külön köszönet azoknak a barátainknak, akik segítségünkre voltak a könyv elkészítésében.


Előszó

Kedves Barátaim!

A 3. Karmapa mahamudra- vagy Nagy Pecsét-kívánságainak e második, jelentősen bővített magyarázata egy új korszak hajnalát jelzi. A vonat-, autó- és repülőutak alatt, továbbá a rövid elvonulások alkalmával újra és újra lendületet kapva, több évbe telt, mire elnyerte végleges formáját. Ennek alighanem így kellett lennie. A versszakok a fogalmak szintjét meghaladva a tudat minden aspektusát felölelik. Az olvasó látásmódjának gazdagítása sokkal fontosabb néhány új szakszó ismertetésénél. A motivációnkkal kapcsolatos megvilágosodott kifejezések nem egykönnyen adják meg magukat a merev fogalmazásnak.

Ahhoz, hogy az eredeti mű elkészülte után hétszáz évvel egy teljesen más világban is gördülékeny magyarázat születhessen, szükség volt híres karma kagyü lámák tanításainak felidézésére, a vonal áldására, melyben feleségemmel, Hannah-val közösen részesültünk a Himalájában, Caty Hartung tiszta tudatára, és a saját meditációimra, melyeket 1969 óta a 16. és 17. Karmapa áldása kísér.

A cél az, hogy a Nagy Pecsét abszolút tapasztalata állandóan új összefüggésben kerüljön átadásra, miközben megmarad a szükséges tér az egyéni megértés számára is. A könyv nem újabb fogalmak nehéz csomagjával kíván terhelni, hanem azt szeretné elérni, hogy bizonyosságra leljünk a dolgok jelentését és a mindenkiben ott rejlő lehetőségeket illetően.

Mivel a nemtudás várát minden oldalról támadni kell, az egyes versszakok megközelítése más és más. Minden hozzájuk fűzött magyarázat gyakorlati jellegű, és minden kijelentés közvetlenül ellenőrizhető. Időszerű, kritikus, sőt politikai észrevételeim segítenek ennek a közvetlenül a tudat természetére mutató, időtlen szövegnek a megértésében. A 16. Karmapa kifejezett kívánsága volt, hogy mindig maradjunk életközeliek. Karmapa a hetvenes és a kora nyolcvanas években Európában és Észak-Amerikában tett három látogatása – és az általa felhatalmazott tanítványok munkája – nyitotta meg elsőként a Nyugatot az ő Nagy Pecsét-látásmódja felé. Ezek a megvilágosodott meglátások nem változó, mégis dinamikus képek sorát hozzák létre, az első és utolsó versszakok pedig a szükséges fogalmi hátteret nyújtják ahhoz, hogy befogadhassuk Karmapa Nagy Pecsét-tapasztalatát. Aki nem képes szivárvánnyá válni a könyv egyszeri elolvasása után, azt jó, ha az utolsó versszakok motiválják az életben, és tervbe vesz további próbálkozásokat.

A leghasznosabb, ha nem egy ültünkben olvassuk el, hanem fokozatosan, versszakonként, hogy amit megértettünk, leülepedhessen bennünk, és a mű által közvetített időtlen értékekből a legtöbbet meríthessük.

A Nagy Pecsét-kívánságok a Karmapák tudatosságának áramlatát adják át. Miután Nyugaton megjelent a karma kagyü hagyomány, a tudatosságnak – a Nagy Pecsét által elérhető – ezen abszolút szintjei váltak a hatványozottan növekvő számú nyugati megvalósító hőn áhított céljává.

A maha nagyot jelent, a mudra jelet vagy pecsétet, maga a szó pedig a történelmi Buddha egy ígéretéből származik, melyet legközelebbi tanítványainak tett 2500 évvel ezelőtt: "Ennél magasabb szintű tanításokat ne keressetek, mivel ilyenek nem léteznek!"

Az író és múzsája, amint éppen tapasztalati úton
vizsgálják meg a szöveg egyes megállapításait.

(Százméteres bungee-ugrás a svájci Axalpban)

Tudatosan kerültem a tradicionális magyarázatok használatát, hogy a könyv időszerű legyen, és frissnek hasson. Ezért a klasszikus összefoglalás a függelékbe került. Ha bármilyen különbség fedezhető fel az én látásmódom és egy hiteles magyarázat között, akkor természetesen az utóbbi helyes.

Olvassátok és élvezzétek!

Tomek, Caty, Hannah és Láma Ole

 

A Nagy Pecsét (MP3 CD) és könyv

Bódhiszattva  2009.03.13. 10:42

Láma Ole Nydahl friss és modern magyarázata sokak számára tesz elérhetővé egy klasszikus, a tudat természetéről szóló buddhista szöveget. A Nagy Pecsét bemutatja fejlődésünk alapját, az utat és a célt a Gyémánt Út buddhizmusban, valamint betekintést nyújt a feltételekhez kötött világba és az abszolút valóságba.

A Nagy Pecsét vagy mahámudra-látásmód olyan, mintha a víz felszínére rajzolnánk: minden tökéletes az adott pillanatban, de amint megjelenik, azzal egyidőben el is tűnik. Így működnek a megvilágosodott cselekedetek is: itt és most, elvárásokon és félelmeken túl, ragaszkodás és ellenszenv nélkül.

 

forrás:

http://www.hangoskonyv.hu/

E-könyv:http://mek.oszk.hu/05700/05753/

 

Megvásárolhatók:

Internet,

Buddhizmusma kiadványok,

Meditációs centrumokban

Szólj hozzá!

Címkék: vers könyv buddhizmus vallás boldogság nagy gyémánt karma megvilágosodás pecsét megszabadulás spirituális nydahl buddhizmusma kagyü spritualitás látásmód mahámudra


A bejegyzés trackback címe:

https://gyemantut.blog.hu/api/trackback/id/tr781020612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása