HTML

Gyémánt Út

"Egyszerű a receptem: mutasd meg az embereknek annak szükségét, hogy találni kell valamit, ami kivezeti őket a betegségből, az öregségből és a halálból, engedd őket bepillantani az életörömödbe. Mondd meg az embereknek, hogy a tudat olyan, mint a tér: nyílt, tiszta és határtalan, beszélj az útról és a célról."Láma Ole Nydahl

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.03.25. 18:04 Bódhiszattva

A menedékvétel jelentősége

 

Mit jelent a menedékvétel?

 

Azt,hogy az adott pillanattól kezdve egészen addig,míg meg nem világosodunk,a Buddhában, a dharmában és a szangában keresünk menedéket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért van szükségünk a menedék e három aspektusára?

A Buddhán keresztül azokhoz a kvalitásokhoz kapcsolódunk,melyeket Shakjamuni Buddha megvalósított.

A dharma Buddha tanításait jelenti,melyek megmutatják az utat,amin keresztül elérhetőek a kavlitások.

Aztán szükségünk van olyasvalakire,aki megtanítja nekünk a dharmát,olyasvalakire aki maga is megvalósította mindezt,azaz a gyakorláson keresztül sikeresen elérte a kívánt eredményeket-egy képzett tanítóra.Tehát képzett tanítókra támaszkodunk,akik a különleges szangát alkotják,hogy megosszák velünk tudásukat és a módszereket.

Általában kétféle szangáról beszélhetünk:az általános és a különleges szangáról.Lényeges megértenünk,hogy a menedéket a különleges szangában veszünk.A szanga szó közösséget jelent.A különleges szangát olyan szellemi vezetők alkotják,akik maguk is megvalósítást értek el a Buddha által tanított dharma gyakorlásán keresztül.Talán még nem rendelkeznek egy buddha teljes megvalósításával,de szert tettek már olyan kvalitásokra,melyeket képesek másoknak átadni.Hagyományosan a különleges szanga alatt a bodhiszattvákat értjük.Másfelől az általános szanga vonatkozhat az összes olyan szellemi vezetőre,akiktől tanításokat kapunk,sőt a dharmát gyakorlók közösségét is szangának nevezzük.

Mit jelent a menedék?Védelmet.Védelmet a téves úttól,a téves elképzelésektől és a negatív tettek elkövetésétől.A védelem eme alapvető jelentéséből indulunk ki,aztán fokozatosan egyre mélyebben és átfogóbban értjük majd meg a menedék jelentését.

 

Dzsingme rinpocse

Szóbeli előadás Dagpo Kagyü Ling,Franciaország,1997.október

Forrás: Buddhizmus ma - 11. szám

A buddhista menedékvételről bővebben:
 

Tízperces:Karola Schneider

http://tizperces.googlepages.com/%C3%A9rt%C3%A9kesemberitest23

Mit jelent a menedék a mindennapi életünkben? Láma Ole Nydahl

http://www.szeretoszemek.gportal.hu/gindex.php?pg=29564034&nid=4879043

http://www.hotdog.hu/freeimage/freeimage.hot?f_id=525797

 

Kép:Menedékfa(kicsi)

A karma kagyü menedékfa egyaránt ábrázolja a Három Drágaságot (Buddha, tanítások, gyakorlók közössége), amiben minden buddhista menedéket vesz, és a Három Gyökeret (láma, buddhaaspektusok, védelmezők), akikben a Gyémánt Utat gyakorlók. A menedékfa kitűnő támasza az alapgyakorlatok (tib. ngöndro) első részének, a leborulásoknak, a büszkeség egyik legkiválóbb ellenszerének.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv buddhizmus előadás vallás menedék meditáció út bölcsesség tudat gyémánt karma megvilágosodás tér buddha spirituális dharma nydahl kagyü szanga


A bejegyzés trackback címe:

https://gyemantut.blog.hu/api/trackback/id/tr271025318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása